De Cyberpot

Ontdek hoe 'De Cyberpot' dialoog tussen leerlingen aanwakkert om zo tot inzichten te komen wat betreft mediawijsheid.

De pot bevat tien verschillende werkvormen met opdrachten en informatie met betrekking tot cyberpesten. Deze kaarten dragen bij aan de kennis van de leerlingen. Ze leren spelenderwijs de gevaren en gevolgen van cyberpesten, wat zal leiden tot een vermindering van cyberpesten. Het resultaat van de interventie is het meest optimaal wanneer deze structureel terugkomt gedurende het schooljaar, met een maximale duur van twintig minuten.

Cyberpesten -
een agressieve en intentionele daad, die wordt uitgevoerd door één of meerdere personen, die gebruik maken van elektronica, herhalend en voor een langere tijd, tegen een slachtoffer dat moeite heeft om voor zichzelf op te komen.
(Smith, et al., 2008)



Dit product is ideaal om in te zetten tijdens de week van de mediawijsheid (5 t/m 12 november 2021). De voorbereiding is minimaal voor leerkracht zelf. Laat je leiden door de dialoog tussen leerlingen.


Verschillende manieren om kennis te maken met media

De Cyberpot bestaat uit 175 kaarten, waarbij mediawijsheid aan de hand van spelletjes (25 kaartjes), reflecties (25 kaartjes), kletskaarten (25 kaartjes), stellingen (25 kaartjes), dilemma's (25 kaartjes), omschrijvingen (25 kaartjes), weetjes (25 kaartjes), toneel en rollenspellen besproken wordt. Op deze manier kun je als leerkracht de les zo verschillend mogelijk vormgeven. Je bepaalt zelf hoe lang en hoe de les verloopt. De Cyberpot is inclusief woordkaarten en een woordenlijst met uitleg over moeilijke woorden. Daarnaast zijn er uitlegkaarten per werkvorm aanwezig. 


Ontworpen aan de hand van wetenschappelijk onderzoek

De Cyberpot is ontworpen op basis van wetenschappelijk onderzoek. Tijdens dit onderzoek heb ik me gericht op cyberpesten in de bovenbouw op de basisschool. Hieruit is naar voren gekomen dat de kans om cyberpesten te verminderen, door middel van een cyberpot, groot is.  


EEN INKIJKJE

Hieronder worden de materialen uitgelegd, die te vinden zijn in de Cyberpot. 



>> Werkbladen bij de werkvorm 'spel' <<

Deze materialen kunnen bewaard worden door de leerkracht en ingezet worden wanneer een kaartje in de Cyberpot dit aangeeft. De spelletjes zijn voorzien van antwoordbladen. 



>> Werken aan de online woordenschat van leerlingen <<


De woordenlijst bevat lastige woorden die voorkomen op de kaartjes en in de spelletjes. Naast de woordenlijst zijn er ook woordkaarten aanwezig. Deze bevatten een voorbeeldzin, zodat de leerlingen een idee krijgen hoe een woord gebruikt wordt. Er kan voor gekozen worden om de woordkaarten vooraf in de Cyberpot te stoppen, zodat de leerlingen tijdens het spelen een woord tegen kunnen komen en leren wat dit betekent. Ook is het mogelijk om de woordkaarten achter de hand te houden en in te zetten wanneer de leerlingen een moeilijk woord tegenkomen, zodat ze op kunnen zoeken wat een woord betekent.



>> Makkelijk en handig in te zetten <<


De uitlegkaarten bevatten per werkvorm een korte beschrijving hoe dit onderdeel het best uitgevoerd kan worden. Het is altijd mogelijk om een eigen variant op de werkvorm te bedenken of bepaalde kaarten vaker of minder vaak in de Cyberpot te stoppen. De uitlegkaarten worden bewaard door de leerkracht.


Nu te koop voor: €16,50!

© 2023 TPTess
Behoudens de in of krachtens de Auteurswet gestelde uitzonderingen mag niets van TPTess
worden verveelvoudigd of openbaar worden gemaakt op enige manier zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de auteur.
  
Mogelijk gemaakt door Webnode
Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin